ABC Totaalkosmetiek

Fabels en Feiten

“Als ik vandaag een haar met een pincet epileer, zit hij er morgen alweer!”

Dit is niet waar. Als een haar met een pincet uit de huid wordt getrokken, dan duurt het minimaal twee tot drie weken voordat er uit diezelfde haarfollikel een haar komt. Er moet namelijk een hele nieuwe haar gevormd worden, die eerst in de huid groeit en pas daarna (zichtbaar/ voelbaar) uit de huid komt.

“Ik ben gemiddeld vijf minuten per dag met een pincet bezig om alle storende haartjes te verwijderen, mijn overbeharing valt dus wel mee.”
Niet geheel juist. Als u dagelijks met een pincet trekt heeft u meer overbeharing dan u denkt. Zoals hiervoor al is beschreven, duurt het enkele weken voordat een uitgetrokken haar terug komt. Om een goed beeld te krijgen van de werkelijke overbeharing, zou u gedurende één maand de haren moeten laten staan (knippen of scheren mag in dit geval wel).

“Als een haar één keer behandeld is d.m.v. elektrische epilatie komt hij nooit meer terug.”
Dit is helaas niet waar. Een haar moet meerdere keren behandeld worden voordat hij definitief weg is. In de haarfollikel zitten zoveel cellen die meewerken om een haar tot stand te brengen, ze kunnen niet allemaal in één keer vernietigd worden. Dus komt de haar wel steeds dunner, minder stug en minder gepigmenteerd terug.

“Van scheren en knippen krijg ik meer haren.”
Niet waar. Als een haar wordt geschoren of geknipt, wordt alleen dat gedeelte van de haar weggehaald wat te zien is. De haar groeit en zal binnen twee dagen alweer zichtbaar/ voelbaar zijn. Als u zou stoppen met epileren en de haren ineens gaat scheren, komen de haren allemaal in een gelijke (groei)fase. Hierdoor lijkt het alsof u meer haren heeft.

“Elektrische epilatie is erg pijnlijk.”
Dit is moeilijk te zeggen. Niet iedereen heeft dezelfde pijngrens. Er wordt met stroom gewerkt en dat wordt ervaren als een warmte (hitte) die in de huid ontstaat. De een vindt dit niet pijnlijk, maar de ander wel. Is de behandeling echt te pijnlijk voor u, dan kunt u vragen om Emla crème. Dit is een huidverdovingscrème die minstens één uur voor de behandeling dik aangebracht moet worden. Het zal de huid minder gevoelig maken.

“Hoelang duurt het voordat alle haren definitief weg zijn?”
Dit is moeilijk te zeggen, omdat het van veel factoren afhangt. O.a. van de hoeveelheid haren, de groeisnelheid van de haren en de dikte van de haren en van de frequentie van de behandeling. Gemiddeld ziet men na drie maanden pas resultaat. Hiermee wordt niet bedoeld dat de overbeharing dan helemaal weg is, maar dat de haren wat dunner worden en dat de ruimte tussen de haren wat groter wordt, omdat sommige haren al definitief wegblijven. Ga er vanuit dat u voor overbeharing op de kin en bovenlip minstens een jaar tot anderhalf jaar, gemiddeld 30 minuten per week, behandeld moet worden voordat de overbeharing definitief weg is.

“Wordt elektrische epilatie vergoed door mijn zorgverzekeraar?”
De meeste zorgverzekeringsmaatschappijen vergoeden een gedeelte van de behandeling, mits de overbeharing bij vrouwen en in het gelaat voorkomt.  Hoeveel wordt vergoed, is per zorgverzekeraar verschillend.