Overbeharing
Er zijn twee vormen van overbeharing te onderscheiden: hypertrichosis en hirsutisme.
Als de haargroei toeneemt op de plaatsen waar al enige haargroei bestaat, wordt dit hypertrichosis genoemd. De oorzaak moet gezocht worden in de erfelijkheid en ontstaat al in de pubertijd.
Men spreekt van hirsutisme als zich bij de vrouw een mannelijk beharingpatroon ontwikkelt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Overgevoeligheid voor androgenen (mannelijke hormonen), idiopatisch hirsutisme genaamd. De haarfollikels reageren dan overgevoelig op (de normale hoeveelheid) mannelijke hormonen. Een andere oorzaak kan zijn een te hoge productie van de androgenen, hyperandrogenisme genaamd. Deze te hoge productie kan veroorzaakt worden door o.a. zwangerschap of menopauze. (De bovengenoemde verstoringen van het hormonale evenwicht kunnen ook de oorzaak zijn van het ontstaan van acne, mannelijke kaalheid en overgewicht.) Een derde oorzaak van het ontstaan van hirsutisme kan medicatie zijn. Medicijnen met androgenen kunnen overbeharing als bijwerking hebben. O.a. medicatie bij borstkanker, bloedarmoede en overgangsklachten.
U kunt de oorzaak van hirsutisme laten onderzoeken door een dermatoloog, een internist, een endocrinoloog of een gynaecoloog. Blijkt na onderzoek dat u een teveel aan mannelijke hormonen produceert, dan kan gekozen worden voor een medische behandeling.
Behandelingen
Medische behandeling Met behulp van medicijnen kan de haargroei geremd worden. Androcur en Diane-35 zijn beide medicijnen die de stof cyproteronacetaat bevatten. Deze stof zorgt ervoor dat de haarfollikels en talgklieren minder gevoelig worden voor de werking van mannelijke hormonen. Het effect (vermindering van de groeisnelheid van de haren) wordt gemiddeld na een half jaar zichtbaar. Het leidt echter niet tot definitieve verwijdering van de haren. U kunt uw specialist hierover om meer informatie vragen
Behandelingen bij een Anbos specialist
Elektrische epilatie of harsen
Voor Elektrische epilatie is een vergoeding mogelijk via de zorgverzekeraar
Dit is alleen bij een Anbos specialist die de specialisatie Elektrische epilatie heeft.
Uitleg over haargroei
Een haar groeit vanuit een haarzakje (haarfollikel) dat in de huid zit. Een haar kan zich in verschillende fasen bevinden. Zo zit 85% van de haren in de anagene (groei-) fase, 13% in de telogene (rust-)fase en 2% in de katagene (overgangs-)fase. Haren groeien dus niet voortdurend, maar in fasen.
Overal op het lichaam bevinden zich haarfollikels, de handpalmen en voetzolen uitgezonderd. Maar niet overal bevind zich hetzelfde type haar. Zo zijn er vellus haren; zacht, niet gepigmenteerd haar met een lengte van 2 tot 3 mm (donsharen) en terminale haren; grover, doorgaans gepigmenteerd en wisselend in lengte. Vellushaar komt voor op o.a. het gelaat en de rug en terminale haren komen o.a. voor op de hoofdhuid, de schaamstreek, de wimpers en de wenkbrauwen. Maar bij sommige vrouwen komt de terminale beharing ook in het gelaat voor. Dan spreekt men van overbeharing.